СРПСКА ЗАЈЕДНИЦА У КРАСНОДАРУ НЕРАСКИДИВА НИТ КОЈА СПАЈА ТРАДИЦОНАЛНО СРПСКО-РУСКЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ ВРЕДНОСТИ

Удружење грађана Национална интелигенција – НИТ из Београда доприноси повезивању матице и дијаспоре и унапређењу односа са земљом пријема. Разговарали смо са Бошком Васиљевићем, чланом Управног одбора удружења НИТ о активностима удружења, али и о српској заједници у Краснодарском крају, као и о унапређењу и очувању пријатељства између српског и руског народа. Српска заједница у Краснодарском крају по проценама данас броји између 1.500 и 1.800 припадника наше дијаспоре.

„Покрајина Краснодар налази се на крајњем југозападу европског дела Руске Федерације, у геополитичкој области познатој као Северни Кавказ. Излази на обале Црног и Азовског мора и један је од тек 4 субјекта Федерације који има излаз на ове акваторије, док су на југу покрајине високи врхови Великог Кавказа. Са више од 250 сунчаних дана, и земљиштем у чијем саставу је доминантна црница са дубином орaничног слоја између 1,5 и 2 m, има све погодности за успешно бављење пољопривредом, која поред духовне везе између српског и руског народа може бити једна од нити која спаја наша два народа“ – истиче Васиљевић.

Висока делегација Краснодарског краја Руске Федерације посетила је Београд 2015. година, на челу са Сергејом ЛукашемВалери Евгеневичем Кузњецовим и Алексејем Петриком у жељи да ближе упознају Србију и Републику Српску, као и о могћностима за унапређење сарадње и односа Краснодарског краја са Србијом и Републиком Српском. Делегацију су угостили Бошко Васиљевић, проф. др Миле Самарџић, широк круг пријатеља српско-руских односа, привредника и представника удружења и организација.

„На њихов позив, 2016. године присуствовао сам Научној практичној конферецији, као представник Срба из Србије и Републике Српске, а на којој сам представио научни рад на тему патриотског васпитања омладине и развоју српских и руских односа. Сам научни рад заснован је на три стуба, пре свега на православнoј вери, као спрези која путем духовности повезује наша два братска народа, породици као основној ћелији људског друштва и улога мајке у њој, развоју српско-руских односа у области спорта, образовања и науке.“ – рекао је Васиљевић.

Директор Фонда за развој Краснодарског краја Илија Шакалов, препознао је потенцијале за сарадњу између Краснодарског краја и наше земље. Формирана је канцеларија за подручје Балкана, а на чијем је челу Миодраг Живковић. Задатак Канцеларије је да се управо унапреди сарадња између Краснодарског краја и нашег региона у различитим областима, а то све захваљујући залагању Илије Шакалова, који препознаје потенцијале за развој сарадње српско-руског народа. Такође, и недвосмислену подршку, коју смо као народ пружили и даље пружамо братском народу у овим неповољним политичким околносима. У муци се познаје, ко је ко и ко су прави пријатељи.“ – истакао је Васиљевић.

„У октобру ове године, а на позив званичника Краснодарског краја наша делегација коју ћу предводити заједно са председником Удружења НИТ, Бојаном Боровчанином планира да посети Краснодар, како би смо продубили нашу сарадњу у различитим областима, а пре свега пољопривреде, културе, образовања, науке и духовности. Такође посетићемо и српску заједницу.

Ништа се не дешава случајно, наше удружење „Национална интелигенција Србије – НИТ“ дошло је у посед једног посебног издања руске књиге из 1787. године и спремно је да као реликвију, дар непроцењиве вредности, врати матици Русији. О постојању ове књиге, чија је аутентичност потврђена, упозната је Амбасада Руске Федерације и Руски дом у Београду. Наша жеља јесте да дарујемо ову реликвију непроцењиве вредности, као симбол вишевековног пријатељства српско-руског народа. У питању је „Крмчија“, у нашем народу позната као „Законоправило Светог Саве“. Књига има преко 500 страна и штампана је у Москви, као препис на руском језику. То говори о једној веома дубокој интелектуалној и духовној сарадњи наша два народа, која се преплиће кроз векове. С обзиром да смо у основи увек имали заједничке стратешке интересе, мислим да сада у време савремене цивилизације. У условима брже и лакше комуникације заједничким напорима можемо да допринесемо очувању иднетитета. То је кључ нашег заједничког успеха, као и подизање свести о традицији и дубини историје наше сарадње. Да знамо ко смо, шта смо и одакле смо, да би знали гдје ћемо и куд ћемо даље.

Оно што је за нас и српску заједницу у Краснодарском крају важно, јесте да је митрополит Екатаринодарскаје и Kубанскаје епархије Григорије дао благослов за изградњу реплике Храма Светог Саве у Краснодару, као симбол вишевековног духовног пријатљства руско-српског народа.“ – рекао је Бошко Васиљевић.

Извор https://ogledalosrpsko.com/

Подели вест