SRPSKA ZAJEDNICA U KRASNODARU NERASKIDIVA NIT KOJA SPAJA TRADICONALNO SRPSKO-RUSKE ZAJEDNIČKE VREDNOSTI

Udruženje građana Nacionalna inteligencija – NIT iz Beograda doprinosi povezivanju matice i dijaspore i unapređenju odnosa sa zemljom prijema. Razgovarali smo sa Boškom Vasiljevićem, članom Upravnog odbora udruženja NIT o aktivnostima udruženja, ali i o srpskoj zajednici u Krasnodarskom kraju, kao i o unapređenju i očuvanju prijateljstva između srpskog i ruskog naroda. Srpska zajednica u Krasnodarskom kraju po procenama danas broji između 1.500 i 1.800 pripadnika naše dijaspore.

„Pokrajina Krasnodar nalazi se na krajnjem jugozapadu evropskog dela Ruske Federacije, u geopolitičkoj oblasti poznatoj kao Severni Kavkaz. Izlazi na obale Crnog i Azovskog mora i jedan je od tek 4 subjekta Federacije koji ima izlaz na ove akvatorije, dok su na jugu pokrajine visoki vrhovi Velikog Kavkaza. Sa više od 250 sunčanih dana, i zemljištem u čijem sastavu je dominantna crnica sa dubinom oraničnog sloja između 1,5 i 2 m, ima sve pogodnosti za uspešno bavljenje poljoprivredom, koja pored duhovne veze između srpskog i ruskog naroda može biti jedna od niti koja spaja naša dva naroda“ – ističe Vasiljević.

Visoka delegacija Krasnodarskog kraja Ruske Federacije posetila je Beograd 2015. godina, na čelu sa Sergejom LukašemValeri Evgenevičem Kuznjecovim i Aleksejem Petrikom u želji da bliže upoznaju Srbiju i Republiku Srpsku, kao i o mogćnostima za unapređenje saradnje i odnosa Krasnodarskog kraja sa Srbijom i Republikom Srpskom. Delegaciju su ugostili Boško Vasiljević, prof. dr Mile Samardžić, širok krug prijatelja srpsko-ruskih odnosa, privrednika i predstavnika udruženja i organizacija.

„Na njihov poziv, 2016. godine prisustvovao sam Naučnoj praktičnoj konfereciji, kao predstavnik Srba iz Srbije i Republike Srpske, a na kojoj sam predstavio naučni rad na temu patriotskog vaspitanja omladine i razvoju srpskih i ruskih odnosa. Sam naučni rad zasnovan je na tri stuba, pre svega na pravoslavnoj veri, kao sprezi koja putem duhovnosti povezuje naša dva bratska naroda, porodici kao osnovnoj ćeliji ljudskog društva i uloga majke u njoj, razvoju srpsko-ruskih odnosa u oblasti sporta, obrazovanja i nauke.“ – rekao je Vasiljević.

Direktor Fonda za razvoj Krasnodarskog kraja Ilija Šakalov, prepoznao je potencijale za saradnju između Krasnodarskog kraja i naše zemlje. Formirana je kancelarija za područje Balkana, a na čijem je čelu Miodrag Živković. Zadatak Kancelarije je da se upravo unapredi saradnja između Krasnodarskog kraja i našeg regiona u različitim oblastima, a to sve zahvaljujući zalaganju Ilije Šakalova, koji prepoznaje potencijale za razvoj saradnje srpsko-ruskog naroda. Takođe, i nedvosmislenu podršku, koju smo kao narod pružili i dalje pružamo bratskom narodu u ovim nepovoljnim političkim okolnosima. U muci se poznaje, ko je ko i ko su pravi prijatelji.“ – istakao je Vasiljević.

„U oktobru ove godine, a na poziv zvaničnika Krasnodarskog kraja naša delegacija koju ću predvoditi zajedno sa predsednikom Udruženja NIT, Bojanom Borovčaninom planira da poseti Krasnodar, kako bi smo produbili našu saradnju u različitim oblastima, a pre svega poljoprivrede, kulture, obrazovanja, nauke i duhovnosti. Takođe posetićemo i srpsku zajednicu.

Ništa se ne dešava slučajno, naše udruženje „Nacionalna inteligencija Srbije – NIT“ došlo je u posed jednog posebnog izdanja ruske knjige iz 1787. godine i spremno je da kao relikviju, dar neprocenjive vrednosti, vrati matici Rusiji. O postojanju ove knjige, čija je autentičnost potvrđena, upoznata je Ambasada Ruske Federacije i Ruski dom u Beogradu. Naša želja jeste da darujemo ovu relikviju neprocenjive vrednosti, kao simbol viševekovnog prijateljstva srpsko-ruskog naroda. U pitanju je „Krmčija“, u našem narodu poznata kao „Zakonopravilo Svetog Save“. Knjiga ima preko 500 strana i štampana je u Moskvi, kao prepis na ruskom jeziku. To govori o jednoj veoma dubokoj intelektualnoj i duhovnoj saradnji naša dva naroda, koja se prepliće kroz vekove. S obzirom da smo u osnovi uvek imali zajedničke strateške interese, mislim da sada u vreme savremene civilizacije. U uslovima brže i lakše komunikacije zajedničkim naporima možemo da doprinesemo očuvanju idnetiteta. To je ključ našeg zajedničkog uspeha, kao i podizanje svesti o tradiciji i dubini istorije naše saradnje. Da znamo ko smo, šta smo i odakle smo, da bi znali gdje ćemo i kud ćemo dalje.

Ono što je za nas i srpsku zajednicu u Krasnodarskom kraju važno, jeste da je mitropolit Ekatarinodarskaje i Kubanskaje eparhije Grigorije dao blagoslov za izgradnju replike Hrama Svetog Save u Krasnodaru, kao simbol viševekovnog duhovnog prijatljstva rusko-srpskog naroda.“ – rekao je Boško Vasiljević.

Izvor https://ogledalosrpsko.com/

Podeli vest